Cri-Cri

Carne de vânat cu sos de fructe de pădure (rețetă scandinavă)

Posted on: 14/12/2010

Activitatea de voluntariat îți poate aduce multe satisfacții. Printre altele, rețete bune, bune de la colegii tăi din întreaga lume. De data aceasta, rețeta vine din Danemarca. Mulțumesc, Ionuț Mărieș! Te aștept la o bere în Norvegia!

E drept că prin Norvegia am gustat multe cărnuri cu sosuri de fructe. Ciudat, ele nu au fost chiar rele. Expertul Ionuț recomandă carne de mistreț cu sos de fructe de pădure (zmeură) și carne de căprioară cu sos de tomate. Hai să vedem…

Merele

Întâi trebuie tăiate vreo 3-4 mere felii subțiri și puse la prăjit în puțin ulei, însă pentru foarte scurt timp, cât să nu se înmoaie. Apoi se pun ca bază a mâncării în farfurie.

Sosul de fructe de pădure

Nu se poate mai simplu: se cumpără fructe de padure congelate și se pun la fiert. Fără apă, fără zahăr, fără nimic altceva. După ce fierbe sosul, se strecoară ca să nu rămână semințe. Ionuț zice să tot rad dedesubt. Bine. Îl lăsăm să se răcească. Nu trebuie mult sos pentru mâncare, așa că putem să folosim restul pentru un desert (doar adăugăm niște zahăr și lime eventual, iar turnat peste înghețată Ionuț ne asigură că e “souper-trouper”!

Morcovii

Doi morcovi mari, curățați, se taie “pe din lung” și se pun în apă la fiert. Nu trebuie să fie foarte moale, însă trebuie să reușim să decojim cu degetul învelișul morcovului, ca să rămână doar ‘inima’ lui.

Carnea

Ionuț zice să folosim și carne de mistreț, și de căprioară.

Într-o tigaie încinsă, fără ulei, prăjim puțin carnea până când îi dăm culoare. Apoi o punem într-o tavă și deasupra puțin unt. Apoi, secretul secretelor, luăm doi căței MARI NECURĂȚAȚI de usturoi, îi tăiem în două și îi punem în colțurile tăvii. Punem staniol peste tavă și o punem la cuptor. Verificăm cu furculița, în general durează cam o oră, o oră și ceva până e gata. Dacă e carne de vânat sălbatic, grijă la boli – trebuie lăsată mai mult la cuptor.

Când e gata carnea, punem mozzarella, cașcaval sau parmezan deasupra ca să se topească. Apoi așezăm carnea peste mere.

Pentru că avem și carne de căprioară, punem deasupra și niște sos de tomate.

Poftă bună!!

P.S.: Restul elementelor din poză sunt cartofii prăjiți. Cred că merge la fel de bine și cu cartofi la cuptor. Încerc, promit!

4 Responses to "Carne de vânat cu sos de fructe de pădure (rețetă scandinavă)"

Dnul Ionut putea sa faca un bine de Sarbatori, si sa gateasca pentru stimatele lui colege (de suferinta) :))

Nu e prea tarziu, Laura. De Boboteaza si Sf. Ioan e ocazia perfecta. Doar tu sa mai vii, atat…🙂

Dc mai este cineva in RO dupa 12 Ian, I’m in!! :))

Pe 11 mi-am luat zborul, de restul nu stiu🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: