Cri-Cri

Prăjitură cu răbarbăr

Posted on: 21/06/2009

Cică s-ar numi “rubarbă”. La mine, la Mediaş, îi spune “răbarbăr”. Aşa îl ştiu, aşa îl folosesc.

1821163_Rabarbar

Cred că e o reţetă de la saşi, planta asta nu se prea găseşte prin Bucureşti (nici nu ştie multă lume de ea, indiferent cum i-ai spune – rubarbă sau răbarbăr). Dacă nu aveţi răbarbăr, folosiţi vişine cu acelaşi aluat. Iese super. E nevoie de aproximativ un kg de fructe (cam 10 beţe mari de răbarbăr).

Timp de preparare: 25 min. + o oră copt

400 g făină (2 căni şi un pic de făină)

5 ouă separate

200 g zahăr (o cană)

150 g margarină sau ulei (jumătate de cană de ulei)

1 plic praf de copt

1 zahăr vanilat

200 g lapte călduţ (3/4 căni lapte)

Se spală şi se curăţă fructele, se taie în bucăţele şi se presară cu pesmet, ca să absoarbă umezeala. Dacă fructele sunt acrişoare (cum e răbarbărul), se presară şi puţin zahăr deasupra, după gust.

Aluat: Se bat gălbenuşurile, apoi se adaugă, pe rând, zahărul, uleiul, laptele, făina şi praful de copt. După fiecare nou ingredient se bate bine amestecul, pentru ca la sfârşit să fie o pastă omogenă. Dacă se mai simte puţin zahăr solid, nu e nicio problemă, se topeşte la copt. Bunicul meu mi-a explicat că trebuie să fie “aluat moale ca gălbenuşul oului”.

După ce e gata compoziţia, ungem tava cu margarină (cică iese mai gustos cu untură, dar eu una nu mă bag :) ) şi se tapetează cu făină. Punem aluatul şi apoi la cuptor (fără fructe).

Lăsăm acolo la foc mic-mijlociu (deci nu chiar minim) vreo 20 de minute. Între timp batem albuşurile cu 5 linguri de zahăr şi cu un plic de zahăr vanilat până se face o spumă tare (partea asta e foarte grea, trebuie bătut mult, mult. Sau dacă e vreun mixer la dispoziţie, şi mai bine).

După cele 20 de minute, soatem tava, adăugăm fructele, punem uniform deasupra spuma de albuşuri şi apoi iar la cuptor încă vreo jumătate de oră, până când se face spuma maronie deasupra.

Şi gata, poftă bună!

P.S.: E bine să vă abţineţi să o mâncaţi caldă, pentru că s-ar putea să vă doară stomacul. E ideală pentru cei care nu agrează dulciurile foarte dulci :) , pentru că e acrişoară, văratică.

Am găsit aici câteva poze. Şi văd că reţeta e aproape identică.

5 Responses to "Prăjitură cu răbarbăr"

rabarbarul asta are frunze mari, ca un fel de brusture mai inchis si cu marginile crete?
Tulpinile nu sunt usor amarui?

Da, da… dar nu sunt amarui deloc tulpinile, gustul e acrisor. Uite aici niste poze: http://www.incasa.ro/_files/Image/articole/5/rubarba.jpg

acum chiar mi s-a facut foameeeeeeee!

[...] Prăjitură cu răbarbăr June 2009 3 comments 3 [...]

Am lasat la inceput aluatul doar 8-10 minute (la 170 grade) si a iesit un pic prea subtire – deci cred ca trebuie lasat mai mult). Am pus niste zahar pe fructe si a iesit ff bun!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: